"Levandule z Francie & oslíci & český venkov - to jsou zdroje naší tvorby, života a inspirace. Před lety jsme se seznámili s farmářkou Eveline od jihofrancouzského městečka Sault a k její levanduli přidali vlastní um a fantazii. Z Francie přivážíme sušenou levanduli, levandulovou esenci nebo levandulový med. Z těch jsme pak dali vzniknout celé řadě výrobků v čele s Levandulovým Švihákem - spojením vína a levandule, kterým Vás zahřejeme nejen u srdce.
Další důležitou součástí našich životů jsou oslíci. V domovských Těchonicích jich máme 5 a na azorské farmě Asinus Atlanticus jich mají ještě více. Svět levandule jsme spojili se světem oslím a z oslího mléka z Azor a francouzských levandulí se narodila naše kosmetická řada Manon.
Jako každý rok se na Vás na našich stáncích těšíme nejen s celou naší tvorbou ale i se spoustou dobré nálady! Vaše Levandulová.cz"
Hospodaříme na 28 hektarech luk a 81 hektarech orné půdy. Zaměřujeme se na chov skotu a jeho zpracování do podoby vyzrálého hovězího masa. Většinu rostlinné produkci využíváme na krmení našich zvířat tak, abychom věděli, že krmení, které našemu skotu podáváme, je 100% kvality a bez úprav nevhodnými látkami. Používáme volná ustájení na slámě a pastevní odchov. V kotcích jsou zvířata maximálně po několika kusech, což jim zajišťuje dostatek pohybu, čistotu a život bez stresu. Telata vyrůstají po dobu minimálně 3 - 4 měsíců pod matkou, kde mají zabezpečené dostatečné množství mléka a přirozený fyziologický vývoj. Zároveň odchov pod krávou zajišťuje, že mladá zvířata nevyrůstají na potravinových doplňcích, jak je tomu jinde nutností. Bezesporu to svědčí i psychické pohodě zvířat, jak matky, která není stresována časným odstavem telete, tak mladým zvířatům, která žijí ve skupině a nejsou zavřena jednotlivě v telecích boudičkách.
Budujeme hospodářství, které bylo historicky v našich končinách tradiční. Takové, které může poskytnout individuální péči každému zvířeti, každé mezi, kterou obhospodařujeme. Kde je hospodář společně s jeho rodinou srdečný a otevřený všemu novému. Budujeme statek, na který se budete vždy rádi vracet a jeho návštěva pro vás bude zážitkem.
V tuto chvíli chováme to, co jsme vypozorovali, že je pro naše účely to nejlepší. Našli jsme si oblibu ve francouzských plemenech blond de aquitaine, charolais, ale i v českém strakatém skotu, zkráceně ČESTR. Plemena se vyznačují středním až větším tělesným rámcem, perfektním osvalením a harmonickým zevnějškem. Plemena jsou typická především dobrým zdravotním stavem, pravidelnou plodností, snadnými porody, vitalitou telat a velmi dobrou schopností k pastvě.
4 dny v týdnu pro vás máme otevřený obchůdek přímo u nás na statku v Osicích. Maso a další produkty také pravidelně rozvážíme až k vám domů.
Vybírat můžete zde: https://www.nasehospodarstvi.cz/online-ordering
Nově se také můžeme potkávat na farmářských trzích v Hradci Králové.
V krásné krajině pod Kunětickou horou chováme hejno šťastných slepiček. Dopřáváme jim, samozřejmě kromě krásného výhledu, volný výběh na zelené louce a to je na chuti jejich vajíček opravdu znát. Slepičky mají k dispozici mobilní kurník, který se každý týden posouvá tam, kde budou mít nejlepší baštu.
Chovat slípky ve volném výběhu pro nás byla jasná volba. Zvířata mají k dispozici každý den tu nejpestřejší stravu, šťavnatou trávu, hmyz i semínka. Díky tomu správně prospívají, všechny vitamíny a důležité látky získají z potravy a není nutné je uměle dokrmovat syntetickými doplňky. To, že žijí v přirozeném prostředí, které je jim vlastní, se projevuje i na jejich psychické pohodě. Minimalizujeme tím problémové chování a můžeme s klidem říct, že naše holky mají skutečně šťastný život.
Pekařské řemeslo má v Polici nad Metují dlouhou historii. Už od roku 1833 se tu peče poctivý chleba a pečivo. První chléb pod hlavičkou Kvíčerovské pekárny opustil pec v roce 1992. Od té doby pekárna zásobuje široké okolí různými druhy chleba, slaným i sladkým pečivem, vánočkami, koláči, zákusky z listového těsta a dalšími dobrotami.
Naším cílem je vyrábět poctivý chléb a pečivo. Při výrobě si dáváme záležet na kvalitě a čerstvosti všech surovin. Začátky nebyly jednoduché, v první výrobě jsme měli jen jednoho vyučeného pekaře. Všichni ostatní se řemeslo učili takzvaně "za pochodu" při práci. Ale vytrvali jsme a zákazníci si naše pečivo brzy oblíbili. V roce 2011 jsme získali ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje a náš Polický chléb je držitelem certifikátu Broumovsko regionální produkt.
Růžová kavárna v centru města? Proč ne, řekli jsme si. A začali jsme pracovat na vytvoření toho nejútulnějšího místa v Hradci, kde každý zapomene na každodenní chmury a starosti a rozplyne se v záplavě růžových květů. A hlavně jsme začali péct. Dorty, větrníky, cupcaky, makronky a spoustu dalších dobrot. K tomu samozřejmě patří káva připravená přesně podle vašeho gusta, v akutnějších případech rádi namícháme nějaký ten drink :-)
Věříme, že poctivost a láska k řemeslu jsou nejdůležitějšími ingrediencemi. V našich zákuscích najdete jen kvalitní suroviny, žádné náhražky ani chemická barviva. Vsadili jsme na poctivou cukrařinu a naše práce se nám vyplácí. Ne náhodou jsme získali titul Regionální potravina za naše makronky a letos jsme se dokonce jsme stali absolutními vítězi v soutěži Regionální potravina a potravinář Královéhradeckého kraje roku 2023.
Všechno se to zrodilo v hlavách dvou letitých kamarádek, které moc stály o to, mít společný projekt. A tak vznikla myšlenka mýdlárny, která se nakonec stala splněným snem. Vyrábíme přírodní kosmetiku, která bude hýčkat vaše tělo i duši. V našem sortimentu najdete nejen voňavá mýdla, ale i koupelové soli, inhalační tyčinky, balzámy nebo svíčky.
Při výrobě kosmetiky využíváme sílu přírodních zdrojů, jako jsou kvalitní rostlinné oleje, byliny, jíly, soli, aktivní látky. Jejich účinky ještě zesilujeme pomocí čistých éterických olejů. Naše produkty neobsahují umělá barviva, konzervanty, ani syntetická aromata. Nepoužíváme palmový olej. Myslíme nejen na Vaši spokojenost, ale i na minimální zatížení naší planety. Naším posláním je přinášet do vašich koupelen vůni přírody a věříme, že radost a lásku, se kterou tvoříme, ucítíte na vlastní kůži.
Ekokaravan je projektem Českého svazu ochránců přírody, který si klade za cíl hravou formou vzdělávat děti i dospělé v tématu ochrany přírody v České republice i ve světě. Skrze hry dojdou návštěvníci k poznání, jak může každý jeden z nás přispět k tomu, abychom přírodu udrželi ve stejné kondici i pro další generace. Kromě toho se dozví i o projektech českých organizací ve světě, ať už v Evropě nebo například v Indonézii či v Africe.
Pro děti máme připravenou zábavnou Cestu ochránce přírody. Ta zahrnuje několik stanovišť, kterými děti postupně procházejí. Mohou si mimo jiné vyzkoušet podojit kozu, sestavit hmyzí hotel, zažít na chvilku, jaké to je žít v kleci, nechybí ani prostor pro oblíbené tvoření a pohybové aktivity.
Podobný program nabízíme i pro dospělé, jedná se hlavně o odborné poradenství a interaktivní přednášky na téma ochrany přírody, udržitelného hospodaření, založení živé zahrady, výběr hnízdní budky pro ptáky atd.
Na počátku všeho bylo vánoční cukroví, které chutnalo všem našim známým. Ze záliby se postupem času stalo zaměstnání a náš splněný sen. Od tradičního cukroví jsme se vypracovali přes svatební koláčky, dvojctihodné koláčky a štafetky až ke slaným dortům, sýrovým dortům, tartaletkám či makronkám. Umíme upéct i různé druhy sušenek z pšeničné mouky, ale i z luštěninových mouk – tedy přirozeně bezlepkové. Pro svou rodinnou kavárnu dnes pečeme i poctivé pšeničné a žitné chleby z vlastního kvásku, toastové chleby a pečivo. Našim hostům nabízíme čerstvě upraženou kávu, ale dát si u nás můžete i originální špachtlovanou zmrzlinu podle našich receptů.
Hned od začátku našeho podnikání jsme vsadili hlavně na kvalitní suroviny. To znamená poctivé máslo a mouky od prověřených dodavatelů, stejné je to se smetanou, mlékem a dalšími ingrediencemi. Nakupujeme především od regionálních výrobců a farmářů. Víme, že když do našich výrobků vložíme to nejlepší, naši zákazníci to ocení. Opakovaně jsme získali ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, regionální produkt Hradecko a Potravina a potravinář roku. Ceny sbírá i naše Královéhradecká káva. Pro nás je ale největším potěšením, když našim zákazníkům a hostům chutná a stále se k nám vracejí.
Zemědělská akciová společnost Mžany má v portfoliu spoustu činností. Jednou z nich je i chov sumečka afrického, který byl ve Stračově zahájen v roce 2019. Sumeček je velmi chutná sladkovodní ryba, která má velmi chutné maso bohaté na bílkoviny a naopak neobsahuje příliš mnoho tuku. Snadno se s ní při vaření manipuluje, protože se maso nerozpadá. Velkou výhodou je, že filety téměř nemají kosti, takže z nich můžete připravit s klidným svědomím i oběd pro děti. Třeba jejich oblíbené rybí prsty :-). Sumečka nabízíme jako přírodní filety s kůží i bez, filety v marinádě, lahodné uzené filety nebo celé ryby. Důkazem kvality je ti to, že náš sumeček získal prestižní ocenění KLASA. Aktuální nabídku na každý týden najdete na našem webu.
Ve Stračově chováme sumečka udržitelným způsobem a s ohledem na životní prostředí. Ryby chováme v tzv. akvakulturním systému. To znamená, že voda cirkuluje v uzavřeném okruhu, čímž vyloučíme riziko kontaminace vody těžkými kovy nebo hospodářskými splašky.
Sumečci žijí v otevřených nádržích s průběžnou výměnou vody. Veškerá voda ze systému je sbírána potrubím, čištěna a zbavována všech případných příměsí a nečistot v biologickém filtru. Systém je dále napojen na zásobování kyslíkem a případný dohřev vody - sumeček je původem z Afriky a vyžaduje teplou vodu. Krmení je řízené, přesně dávkujeme potřebné živiny. Minimalizujeme tak odpad a znečištění vody.
Provozujeme městskou farmu, kde udržitelným způsobem pěstujeme mikrobylinky, nebo-li světově microgreens. Tyto malé rostlinky jsou takovým malým zázrakem pro náš organismus, protože obsahují až 40x více živin, než dospělé rostliny. Navíc jsou lépe stravitelné a mají výrazně nižší kalorickou hodnotu a jemnou, příjemnou chuť. Věříme, že se stanou nepostradatelnou potravou budoucnosti.
Stav naší planety nám leží na srdci. Proto pěstujeme s maximálním důrazem na udržitelnost. Semínka vyséváme do přírodního substrátu, nepoužíváme žádnou chemii, využíváme kapkovou závlahu, abychom šetřili vodou. I ostatní zdroje omezujeme na minimum, snažíme se zbytečně nesvítit a naopak využívat co nejvíce denního světla. Do budoucna bychom náš sortiment rádi rozšířili o minisaláty a další zeleninu.
Jmenujeme se Inna a Mylan Munzarovi. Jsme zakladatelé společnosti H.O.L.I. CZ, která funguje jako integrační sociální podnik. Pomáháme lidem, kteří se dostali do těžké životní situace. Provádíme je procesem znovunalezení životní síly a radosti a ukazujeme cesty, kterými se mohou vrátit zpět do života. V rámci své činnosti provozujeme také sušírnu ovoce, zeleniny a bylin, ze kterých také vyrábíme sirupy, čatní a další produkty.
Největší podíl našich aktivit se týká zprostředkovatelské činnosti, především v oblasti bydlení a zaměstnání pro naše klienty. Sami postupně vytváříme pracovní příležitosti v naší sušírně a výrobně. Se zaměstnanci pro vás připravujeme vynikající sirupy, marmelády ze sezónního ovoce, dipy a čatní k masu a další lahůdky. Dále vyrábíme lahodnou sušenou nejen kořenovou zeleninu, různé druhy sušeného ovoce a bylin. Všechny naše produkty jsou 100% přírodní, bez chemických konzervantů a barviv. Dbáme na kvalitu použitých surovin a používáme jen takové, které byly pěstovány s použitím šetrných postřiků a hnojiv.
Jsme rodinná farma se sídlem v Plotištích nad Labem nedaleko Hradce Králové. Hospodaříme od roku 1992 na úrodných pozemcích Polabské nížiny. Historie hospodaření sahá do dob prapředků a znovu se obnovila v roce 1992, kdy se začínalo znovu budovat nové hospodářství. Malá políčka se obdělávala koňmi "Ladou" a "Cilkou".
Rodinná farma se postupně rozrůstala o nová pole, stroje i členy rodiny. Stěžejními plodinami jsou brambory a cibule, které jsou na farmě k dispozici celoročně. Cibule je pěstována v systému integrované produkce zeleniny. Dalšími komoditami jsou potravinářská pšenice, řepka, cukrovka a ostatní plodiny, které tvoří krmnou základnu pro stádo kraviček převážně plemene "Holštýn". Mléko se z velmi malé části zpracovává v naší minimlékárně, která vznikla v roce 2011. Důraz je kladen zejména na vysokou kvalitu a individuální přístup k jednotlivým výrobkům. Získali jsme již 6x ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje a to za produkty: SELSKÝ SÝR ZAJÍCÍ, PLOTIŠŤSKÉ TAJEMSTVÍ, SELSKÝ JOGURT ČERNÝ RYBÍZ, PŘÍRODNÍ SÝR BALKÁNSKÉHO TYPU A MIŠUTKA RAKYTNÍK.
Nabízíme vám výběr z odrůd konzumních brambor od raných po brambory vhodné k uskladnění, kvalitní odrůdy cibule - se žlutou, bílou a červenou barvou slupky. Z mléčných výrobků pak hlavně mléko, jogurty, sýry, kefír, tvaroh a další. Naše výrobky jsou k dostání zde:
Jsme malá, rodinná farma z Podkrkonoší, v regionu Podzvičinsko. Najdete nás na kopečku v malé vesnici Úhlejov. Od roku 2009 se zabýváme chovem koz bílých krátkosrstých, našeho národního plemene, zpracováním a prodejem zdravého kozího mléka, kefírů a čerstvých sýrů.
Prvopočátkem všeho na našem malém hospodářství je půda, malý kousek země… Zořeme pole, zasejeme zrno, vypěstujeme obiloviny a pak sklízíme . Ošetřujeme traviny, sečeme, sušíme a sklízíme. Tyto činnosti, vykonává téměř každý menší či větší farmář, hospodář.
Kozy nás každoročně na jaře, obdarují kůzlaty. Kůzlata odchováváme, krmíme vypěstovaným krmivem, staráme se o ně a z kůzlat se po osmnácti měsících stávají dospělé kozy. Druhým rokem nám péči kozy vracejí zpět, novými přírůstky, kůzlaty a tvorbou kvalitního, zdravého, chuťově lahodného mléka.
Z mléka pro vás s láskou a největší péčí vyrobíme dobré kozí sýry.
Na pravidelných farmářských trzích, každou druhou sobotu v Hradci Králové, Tylovo nábřeží od 9.oo do 13.oo hodin.
Budeme se těšit pokaždé na Vaši návštěvu u našeho prodejního stánku.
O čerstvosti a kvalitě výrobků z naší kozí farmy se můžete přesvědčit sami. Podporujte i vy potraviny z našich českých regionů.
Jsme rodinná firma se sídlem ve Lhotě pod Libčany ve Východočeském kraji a již mnoho let se věnujeme naší společné vášni pro rakytník řešetlákový a jeho zpracování podle vlastní vytříbené receptury. Rakytník je ceněný pro své mimořádné hojivé a léčebné účinky, jeho plody obsahují široké spektrum vitaminů a stopových prvků. Již před lety jsme sami vyzkoušeli blahodárné účinky této plodiny na celý lidský organismus a vyrobili jsme z ní naši první ovocnou náplň. Její zajímavou sladkokyselou chuť jste si brzy oblíbili i vy. Postupně jsme přidávali další výrobky a dnes si můžete vybrat z pestré nabídky rakytníkových produktů, z nichž mnohé se staly nedílnou součástí pravidelné péče o zdraví již spousty z vás.
Kromě rakytníku zpracováváme také další ovoce. Na žebříčku oblíbenosti jsou na druhém místě hned po rakytníku plody brusinky, které jsou známé svými antioxidačními účinky. Zároveň jsou výborné při léčbě zánětů močových cest, ledvin nebo při inkontinenci. Vybrat si můžete také produkty z dalších plodin, mezi něž patří borůvka, ananas, arónie, bezinka, broskev, chmel, hruška, jablko, jahoda, malina, meruňka, mrkev, ostružina, rybíz, višeň a zázvor.
Všechny naše výrobky v jejich rozmanitosti spojuje vyvážená chuť, pečlivý výběr plodů a jejich šetrné zpracování, díky kterému je zachováno maximální množství vitaminů a dalších prospěšných látek.