Pořadatel:
Městské trhy, z.s
Osice 43, 503 26 Osice
IČ: 19203586
1. Farmářské trhy
· Farmářskými trhy se rozumí prodejlokálního potravinářského, zemědělského a rukodělného zbožíkonečnému spotřebiteli.
· Mezi prodejci jsou zastoupeni zejména malí a střední zemědělci a výrobci potravin.
· Akce se konají v předem nahlášených dnech a jsou přístupné veřejnosti.
2. Předmět prodeje a základní podmínky
· Předmětem prodeje může být výhradně lokální potravinářské, zemědělské a rukodělné zboží, které produkují převážně malí a střední zemědělci a výrobci.
Jmenovitě jde o:
- mlékárenské produkty
- pekařské výrobky
- masné výrobky
- chlazené čerstvé maso (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí)
- včelí produkty
- ovoce, zelenina
- vína, piva, mošty, sirupy
- vejce
- další výrobky
· Od výše uvedeného sortimentu se může prodejce odchýlit se souhlasem pořadatele.
· Prodejním místem se rozumí zejména stánek vlastní nebo zapůjčený od pořadatele.
3. Prodejci
· Prodej na Farmářských trzích mohou provozovat právnické nebo fyzické osoby nebo jiné osoby, které mají oprávnění k předmětné činnosti.
· Prodej není povolen osobám mladším 15 – ti let a osobám jinak nezpůsobilým k této činnosti.
· Každý z prodejců svou účastí souhlasí s dodržováním tržního řádu a s dodržováním desatera státní veterinární správy k prodeji na potravinářských trzích (viz. Příloha č. 1)
4. Podmínky prodeje
· Podmínky prodeje jsou dány Veterinárními a hygienickými podmínkami prodeje živočišných produktů na potravinářských trzích, které jsou přílohou č. 1 tohoto tržního řádu.
· Pro podmínky prodeje dále platí:
- prodávané zboží musí být viditelně označeno cenou, pokud se jedná o vážené zboží, musí být viditelně umístěn ceník, který uvádí cenu za kg.
- prodejce nesmí o zboží uvádět nepravdivé údaje, ano nesmí docházet ke klamání spotřebitele jiným způsobem
- ocejchovat váhy a závaží a doložit příslušným dokladem, pokud prodává vážené zboží
- osoby prodávající potravinářské zboží musí dodržovat hygienické předpisy a odpovídá za zdravotní nezávadnost prodávaného zboží
- při vzniku vedlejších živočišných produktů (dále jen „VŽP“) je prodejce povinen zajistit uložení a likvidaci dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009
- prodejci jsou povinni dodržovat obecně závazné předpisy pro prodej daného druhu zboží (např. prodej z chladícího zařízení, je-li to požadováno u daného výrobku)
- osoby realizující prodej jsou povinny mít u sebe průkaz totožnosti, informace o zboží a ceně musejí být uvedeny v českém jazyce
- prodejce je povinen při ukončení prodeje své prodejní místo a jeho okolí uklidit, tzn. odstranit veškeré odpady a s sebou přivezené věci
- Prodejce není oprávněn odpady vzniklé z jeho podnikatelské činnosti ukládat do sběrných nádob, jejichž uživatelem je jiný subjekt, pokud s ním prodejce nemá uzavřenou smlouvu. Prodejce je povinen zajistit likvidaci těchto odpadů v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech a vyhláškou č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládáni s odpady. Tuto skutečnost je povinen doložit při kontrole příslušnými doklady.
- Hasicí přístroje v jednotlivých stáncích jsou pro každého prodejce povinností!
- Každý subjekt účastnící se trhů je povinen informovat o svých prodejních aktivitách příslušné dozorové orgány, které nad ním vykonávají dohled (KHS, KVS, SZPI).
5. Činnost pořadatele
· Organizaci a provoz akce řídí pořadatel.
· Místo konání akce bude viditelně označeno. V přilehlých prostorech jsou prodejcům k dispozici toalety. Stejně tak je zde zajištěna tekoucí voda, která bude během konání trhu prodejcům k dispozici. V místě je k dispozici rozvaděč pro připojení spotřebičů nezbytných pro prodej zboží.
· Pořadatel zejména:
- určuje prodejní místa a schvaluje způsob prodeje, zejména s ohledem na možnost průchodu
- vede evidenci prodejců
- dohlíží na dodržování stanovených podmínek prodeje a dodržování tohoto Tržního řádu
- zajišťuje, aby v prostoru trhu nebyl realizován prodej mimo prodejní místa
· Pořadatel je oprávněn dávat přiměřené pokyny prodejcům i účastníkům akce v rámci organizace akce, bezpečnosti a pořádku.
· Pořadatel je oprávněn ukončit činnost jednotlivého prodejce, pokud dochází k porušování tohoto Tržního řádu nebo právních předpisů.
6. Závěrečná ustanovení
· Ustanovení tohoto Tržního řádu nezbavují pořadatele, prodejce ani ostatní osoby, kterých se to týká, povinnosti dodržovat závazné právní předpisy.
· Ustanovení tohoto Tržního řádu nezbavují pořadatele, prodejce ani ostatní osoby, kterých se to týky, povinnosti postupovat v souladu s pro ně závaznými rozhodnutími, povoleními či souhlasy správních úřadů, a uposlechnout pokynů oprávněných pracovníků těchto správních orgánů, pokud k nim jsou ze zákona oprávněni.
· V případě sporu o výklad některého ustanovení tohoto Tržního řádu platí, že přednost mají obecně závazné právní předpisy a na ně navazující správní, soudní nebo jiná obdobná rozhodnutí.
· Tržní řád je platný v každý den konání akce.
· Tržní řád je k dispozici na webových stránkách pořadatele www.vychodocesketrhy.cz
V Hradci Králové dne 27. 2. 2024
Příloha č. 1
Desatero Státní veterinární správy k prodeji na farmářských trzích
Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce
1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek:
· maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů krůt, 35 kachen, 35 hus týdně a maximálně 35 kusů ostatní drůbeže nebo králíků týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinární vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“
· syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS)
· čerstvá, a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli, chovatel, který chová nejvíce 50 nosnic, prodávající vejce ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, nemusí vejce označit kódem producenta, jsou-li jméno a adresa chovatele uvedena v místě prodeje.
· včelí produkty označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím
· živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)
2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa
3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat
· 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
· 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
· 3 °C pro vnitřnosti
· 5-18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
· 2-8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
· 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
· Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
4. U potravin podle bodu 3 musí být prodávající vždy schopen na místě doložit původ produktů. Potraviny musí být označeny podle platné legislativy
5. Označení potraviny, že je „vhodná pro děti“, „domácí“, „čerstvá“, „živá“, „čistá“, „přírodní“ nebo „pravá“ je možné, nesmí být však zavádějící
6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné
7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek
8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu
9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou
10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace
· Farmářskými trhy se rozumí prodejlokálního potravinářského, zemědělského a rukodělného zbožíkonečnému spotřebiteli.
· Mezi prodejci jsou zastoupeni zejména malí a střední zemědělci a výrobci potravin.
· Akce se konají v předem nahlášených dnech a jsou přístupné veřejnosti.
2. Předmět prodeje a základní podmínky
· Předmětem prodeje může být výhradně lokální potravinářské, zemědělské a rukodělné zboží, které produkují převážně malí a střední zemědělci a výrobci.
Jmenovitě jde o:
- mlékárenské produkty
- pekařské výrobky
- masné výrobky
- chlazené čerstvé maso (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí)
- včelí produkty
- ovoce, zelenina
- vína, piva, mošty, sirupy
- vejce
- další výrobky
· Od výše uvedeného sortimentu se může prodejce odchýlit se souhlasem pořadatele.
· Prodejním místem se rozumí zejména stánek vlastní nebo zapůjčený od pořadatele.
3. Prodejci
· Prodej na Farmářských trzích mohou provozovat právnické nebo fyzické osoby nebo jiné osoby, které mají oprávnění k předmětné činnosti.
· Prodej není povolen osobám mladším 15 – ti let a osobám jinak nezpůsobilým k této činnosti.
· Každý z prodejců svou účastí souhlasí s dodržováním tržního řádu a s dodržováním desatera státní veterinární správy k prodeji na potravinářských trzích (viz. Příloha č. 1)
4. Podmínky prodeje
· Podmínky prodeje jsou dány Veterinárními a hygienickými podmínkami prodeje živočišných produktů na potravinářských trzích, které jsou přílohou č. 1 tohoto tržního řádu.
· Pro podmínky prodeje dále platí:
- prodávané zboží musí být viditelně označeno cenou, pokud se jedná o vážené zboží, musí být viditelně umístěn ceník, který uvádí cenu za kg.
- prodejce nesmí o zboží uvádět nepravdivé údaje, ano nesmí docházet ke klamání spotřebitele jiným způsobem
- ocejchovat váhy a závaží a doložit příslušným dokladem, pokud prodává vážené zboží
- osoby prodávající potravinářské zboží musí dodržovat hygienické předpisy a odpovídá za zdravotní nezávadnost prodávaného zboží
- při vzniku vedlejších živočišných produktů (dále jen „VŽP“) je prodejce povinen zajistit uložení a likvidaci dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009
- prodejci jsou povinni dodržovat obecně závazné předpisy pro prodej daného druhu zboží (např. prodej z chladícího zařízení, je-li to požadováno u daného výrobku)
- osoby realizující prodej jsou povinny mít u sebe průkaz totožnosti, informace o zboží a ceně musejí být uvedeny v českém jazyce
- prodejce je povinen při ukončení prodeje své prodejní místo a jeho okolí uklidit, tzn. odstranit veškeré odpady a s sebou přivezené věci
- Prodejce není oprávněn odpady vzniklé z jeho podnikatelské činnosti ukládat do sběrných nádob, jejichž uživatelem je jiný subjekt, pokud s ním prodejce nemá uzavřenou smlouvu. Prodejce je povinen zajistit likvidaci těchto odpadů v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech a vyhláškou č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládáni s odpady. Tuto skutečnost je povinen doložit při kontrole příslušnými doklady.
- Hasicí přístroje v jednotlivých stáncích jsou pro každého prodejce povinností!
- Každý subjekt účastnící se trhů je povinen informovat o svých prodejních aktivitách příslušné dozorové orgány, které nad ním vykonávají dohled (KHS, KVS, SZPI).
5. Činnost pořadatele
· Organizaci a provoz akce řídí pořadatel.
· Místo konání akce bude viditelně označeno. V přilehlých prostorech jsou prodejcům k dispozici toalety. Stejně tak je zde zajištěna tekoucí voda, která bude během konání trhu k dispozici nejen prodejcům ale i návštěvníkům. V místě je k dispozici rozvaděč pro připojení spotřebičů nezbytných pro prodej zboží.
· Pořadatel zejména:
- určuje prodejní místa a schvaluje způsob prodeje, zejména s ohledem na možnost průchodu
- vede evidenci prodejců
- dohlíží na dodržování stanovených podmínek prodeje a dodržování tohoto Tržního řádu
- zajišťuje, aby v prostoru trhu nebyl realizován prodej mimo prodejní místa
· Pořadatel je oprávněn dávat přiměřené pokyny prodejcům i účastníkům akce v rámci organizace akce, bezpečnosti a pořádku.
· Pořadatel je oprávněn ukončit činnost jednotlivého prodejce, pokud dochází k porušování tohoto Tržního řádu nebo právních předpisů.
6. Závěrečná ustanovení
· Ustanovení tohoto Tržního řádu nezbavují pořadatele, prodejce ani ostatní osoby, kterých se to týká, povinnosti dodržovat závazné právní předpisy.
· Ustanovení tohoto Tržního řádu nezbavují pořadatele, prodejce ani ostatní osoby, kterých se to týky, povinnosti postupovat v souladu s pro ně závaznými rozhodnutími, povoleními či souhlasy správních úřadů, a uposlechnout pokynů oprávněných pracovníků těchto správních orgánů, pokud k nim jsou ze zákona oprávněni.
· V případě sporu o výklad některého ustanovení tohoto Tržního řádu platí, že přednost mají obecně závazné právní předpisy a na ně navazující správní, soudní nebo jiná obdobná rozhodnutí.
· Tržní řád je platný v každý den konání akce.
· Tržní řád je k dispozici na webových stránkách pořadatele www.vychodocesketrhy.cz
V Hradci Králové dne 26. 3. 2023
Příloha č. 1
Desatero Státní veterinární správy k prodeji na farmářských trzích
Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce
1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek:
· maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů krůt, 35 kachen, 35 hus týdně a maximálně 35 kusů ostatní drůbeže nebo králíků týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinární vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“
· syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS)
· čerstvá, a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli, chovatel, který chová nejvíce 50 nosnic, prodávající vejce ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, nemusí vejce označit kódem producenta, jsou-li jméno a adresa chovatele uvedena v místě prodeje.
· včelí produkty označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím
· živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)
2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa
3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat
· 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
· 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
· 3 °C pro vnitřnosti
· 5-18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
· 2-8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
· 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
· Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
4. U potravin podle bodu 3 musí být prodávající vždy schopen na místě doložit původ produktů. Potraviny musí být označeny podle platné legislativy
5. Označení potraviny, že je „vhodná pro děti“, „domácí“, „čerstvá“, „živá“, „čistá“, „přírodní“ nebo „pravá“ je možné, nesmí být však zavádějící
6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné
7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek
8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu
9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou
10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace